Rijles met 17 jaar

1 Wat houdt de proef in?
2toDrive houdt in dat je, als je op 1 november 2011 16 bent geworden, je theorie-examen mag doen voor het rijbewijs B. Zodra je 16,5 bent mag je ook rijlessen nemen. Vanaf je 17e verjaardag mag je rijexamen doen. Ben je geslaagd dan mag je tot je 18e, onder begeleiding van iemand met een rijbewijs, rijervaring opdoen. Daarna mag je ook zelfstandig de weg op.

2 Waarom wordt hij gehouden?
De achterliggende gedachte is dat als jongeren tot hun 18e onder begeleiding leren rijden, zij minder ongevallen en overtredingen veroorzaken. In Duitsland – waar een dergelijke proef ook wordt gehouden – is geconstateerd dat jongeren 30 procent minder ongevallen veroorzaken en 20 procent minder overtredingen begaan.

3 Hoe lang duurt de proef?
2toDrive zal maximaal zes jaar duren.

4 Wat zijn de regels voor de begeleider?
De begeleider – daarvan mogen er maximaal vijf op het begeleidingscertificaat staan dat de 17-jarige automobilist bij zich moet hebben – moet minimaal vijf jaar zijn rijbewijs hebben, minimaal 27 jaar zijn en geen geregistreerde boetes hebben voor onder meer snelheids- en alcoholovertredingen etcetera. De begeleider moet echt begeleiden (mondelinge aanwijzingen geven) dus niet gaan liggen slapen of onder invloed zijn. De begeleider is geen instructeur dus hij mag niet ingrijpen. Ook is hij niet in juridische zin de bestuurder.

5 Dus je kunt straks sowieso rijles nemen zodra je 17 bent in plaats van 18?
Ja, dat klopt!

Bron